Izskanējis pirmais permakultūras festivāls Latvijā

Festivāls "SOL-MI"

Daugavpils novada Ambeļu pagastā no 2014. gada 2. līdz 4. augustam pirmo reizi Latvijā notika permakultūras jeb ilgtspējīgas saimniekošanas festivāls “SOL-MI”, kura galvenās tēmas bija ekobūvniecība, ekodārzkopība, ekovirtuve un “dzīvā” muzicēšana. Festivālā piedalījās kopā ap 60 dalībnieku un lektoru no visas Latvijas, kā arī viesi no Armēnijas un Itālijas. Pasākumā meistardabnīcas un lekcijas vadīja daudzi speciālisti par daudzveidīgām tēmām. Kā festivāla noslēgumā atzina paši dalībnieki – saruna ar teju katru no dalībniekiem bija kā maza meistarklase, daloties pieredzē un zināšanās, gūstot jaunas idejas un iedvesmas turmpākai saimniekosanai.

Festivāls aizsākās ar Pētera Paukša lekciju par ilgtspējīgu saimniekošanu, bet pirmās dienas turpinājumā – meistardarbnīcas ekobūvniecībā (māla kleķa veidošanā) Latgales keramiķa Ēvalda Vasiļevska vadībā. Savukārt interesantus risinājumus saimniecībai rādīja Ēriks Fogels, demonstrējot plastmasas otreizējas izmantošanas iespējas, pašizgatavotu rakeškrāsni, kā arī apmācot interesentus salmu dobes veidošanā. Paralēli tam festivāla dalībnieki apguva baļķu tēšanas prasmes, ko ierādīja namdaris Oskars Mežnieks, kurš līdzīgas meistarklases ir vadījis arī Zviedrijā.

Pasākuma dalībnieki tika iepazīstināti arī ar vairākām ilgtspējīgas saimniekošanas tehnikām, kas jau vairākus gadus tiek praktiski īstenotas Ilzes un Oskara Mežnieku permakultūras saimniecībā. Meistarklases ekobūvniecībā papildināja iespēja apgūt pagatavot rudzu miltu krāsu, kuras izmantošana ir videi draudzīgs veids, kā pasargāt koksni. Par veselīgu dzīvesveidu uz sarunu un diskusiju aicināja biedrības “Dabas draugu klubs” vadītāja Helēna Piziča no Vārkavas novada.

Festivāla “SOL-MI” īpašais viesis agroekoloģijas un permakultūras speciālists Mateo Macola no Itālijas vadīja teorētiskas un praktiskas nodarbības par bioloģisko mēslojumu raudzēšanu. Pasākumā viesojās arī sēklu kolekcionars Jānis Puntulis, kurš aicināja dokumentēt fotogrāfijas senās mājvietas. Savukārt Edmunds Kance stāstīja par ilgtspējīgu mežsaimniekošanu.

Ekovirtuves sadaļā tika gatavots siers (saimniece Astrīda Dambīte) un īpaši veselīga mērce – piedeva ēdieniem – nezāļu pesto. Tika rādīta arī augu fermentēšana tējas pagatavošanas procesā, ikdienas maltītēs tika gatavoti veģetāri latgaliešu kulinārā mantojuma ēdieni, kā arī veidoti jauni ēdieni no pieejamajiem svaigajiem sezonas dārzeņiem.

Pasākuma laikā dalībnieki aktīvi iesaistījās arī dažādu darbu veikšanā kā brīvprātīgie palīgi – gan ekovirtuvē, kur apguva arī dažādas jaunas prasmes, gan rūpējoties par kārtību festivāla norises vietā, gan nodrošinot dzeramo ūdeni no avota, gan palīdzot saimniekiem ikdienas darbu veikšanā, gan veidojot un vadot lekcijas un meistarklases. Kopumā brīvprātīgo darbu veica vismaz 18 dalībnieki un viņu ieguldījums darīja festivālu krāšņāku, pilnvērtīgāku un sadzīves apstākļus festivāla laikā – patīkamākus. Paldies brīvprātīgajiem!

Sestdien, 2.augustā festivāla “SOL-MI” ietvaros notika arī dzīvās mūzikas koncerts, kur tradicionālo dziedāšanu un muzicēšanu rādīja Anete Simanovska (Salaspils), Daugavpils novada folkloras kopa “Dyrbyni” un viešņa Armīna no Armēnijas. Koncertam autordziesmu programmas bija sagatavojuši divi latgaliešu dziesminieki – Brigita Madelāne (Daugavpils) un Dainis Adijāns (Rēzekne). Vakars turpinājās ar aizrautīgu dancošanu tradicionālo danču vakarā, ko vadīja “Dyrbyni”.

Festivāla “SOL-MI” noslēgumā dalībnieki vienojās, ka arī turpmāk ir nepieciešams rīkot līdzīgu festivālu. Ir iecere, ka pasākums būs ceļojošs, katru gadu pulcinot “permakultūristus” citā vietā. Festivāla rīkošanu nākamgad uzņemas Ēriks Fogels, aicinot uz savu saimniecību Vidzemē.

Pirmo permakultūras festivālu “SOL-MI” rīkoja biedrība “Kulturys studeja “Speiga”” kā vienu projekta “Biedrības “Kulturys studeja “Speiga”” darbības programma Latgales lauku ilgtspējas veicināšanai” aktivitātēm, ko finansiāli atbalsta Islande, Lihtenšteina un Norvēģija.

SIF EEZ graf el

Viens komentārs

Leave a Reply to Anonymous Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *