Kā mēs Ambeļos dārzu stādījām…

34790013aSvētdien, 13.oktobrī Daugavpils novada Ambeļu pagasta vecās skolas dārzā pie Tradīciju mājas notika saimes dārza stādīšanas talka, kas pulcēja gan pašus Ambeļu iedzīvotājus, gan tālākus viesus – gan no Vārkavas puses, gan Rīgas. Talkā piedalījās ap 20 cilvēkiem, tie bija tie, kuri ielika kopējā darbā savu artavu un arī idejiski atbalstīja šādu tradīciju iedibināšanu citos Latgales reģionos.

Gruvešu vietā stādam ērkšķogas

Gruvešu vietā stādam ērkšķogas

Zaru šķelda mulčai un darbarīki ir atvesti, darbs var sākties!

Zaru šķelda mulčai un darbarīki ir atvesti, darbs var sākties!

Tika iestādītas vairākas ābeles, dažādi ogu krūmi, riekstu koki, pīlādži, cidonijas. Arī bērni vēroja notiekošo ar lielu interesi un iemēģināja roku stādīšanā, uzzinot to, kā pareizi stāda kociņu. Tradīciju mājā tika vārīta īsta miežu biezputra latviskā garā, kura kalpoja par talcinieku spēka avotu pusdienu laikā. Pie pusdienu galda tika pārrunātas idejas par to, kā nākotnē saimes dārzs tiks kopts, kā arī turpmāk tiks iesaistīti vietējie iedzīvotāji, jo dārza veltes jau arī būs priekš pašiem iedzīvotājiem, īpaši priekš pašiem mazākajiem, jo, ne vienmēr dzīvokļu, arī privāto namu iedzīvotājiem ir pieejams savs augļu dārzs. Meklējot informāciju par šāda veida tradīciju citās zemēs, tad atrast kaut ko līdzīgu ir grūti, bet mēs Latvijā turpināsim iesākto un popularizēsim šo ideju.

Pēc darba vēl spēka pietiek...

Pēc darba vēl spēka pietiek…

Iepazīstot Ambeļu talkas dalībniekus, secinājām, ka esam īsti domubiedri, ar līdzīgām interesēm un brīvprātīgā darba entuziasti, jo, ja tu un es neko nedarīsim, tad mūsu vietā gaidīt kādu varoni būtu veltīgi, turklāt veicot šādu brīvprātīgo darbu, cilvēkam jau ir tieša nākotnes vīzija par to, ka viss notiks, jo mēs redzēsim un mūsu bērni varēs baudīt šī darba augļus. Vēlāk, pēc talkas bērni mūs iesaistīja īstā rudenīgā lapu kaujā, kurā mēs atcerējāmies bērnību un nokausējām savus pēdējos spēkus, lai vakarā baudītu ciešu, svētīgu miegu, kā jau pēc garas un auglīgi pavadītas darba dienas dabā. Paldies jums, bērni!

Pasākumu rīkoja biedrība “Kulturys studeja “Speiga”” projekta “Biedrības “Kulturys studeja “Speiga”” darbības programma Latgales lauku ilgtspējas veicināšanai” ietvaros. Projektu finansiāli atbalsta Islande, Lihtenšteina, Norvēģija un Latvija.

SIF_EEZ_graf_el

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *