Ambeļos meistarus satika vijolnieki un saimnieces

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vislatvijas akcijas “Satiec savu meistaru!” ietvaros 2014.gada 5.aprīlī Daugavpils novada Ambeļu pagastā tradīciju mājā “Ambeļu skreine” notika tradicionālās vijoļspēles meistarklase un latgaļu gavēņa ēdienu gatavošana no vietējiem produktiem.

Tradicionalās vijoļspēles meistarklase Ingas Zeiles vadībā pulcināja gan jau esošos, gan topošos vijolniekus no Ambeļu pagasta, Preiļiem un Viļāniem. Īpaši aizkustinoši bija vērot, kā bērniem tika dota iespēja iepazīt vijoli, sajust instrumentu, uzzināt, kā instruments aprūpējams, pirms sākt spēlēt. Pēc tam, kad katrs jau bija sadraudzējies ar meistarklasē iedoto instrumentu, arī pati “vijolēšana” (tradicionālā vijoļspēle) veiksmīgi padevās. Vairāki bērni tikai pirmo reizi dzīvē ņēma rokās vijoli, un pateicoties pieredzējošajai un radošajai skolotājai, pēc dažu stundu darba visi dalībnieki kopīgi varēja “novijolēt” divus lustīgus dančus – “Sienēs, sienēs” un “Cūkas driķos”.

 

Ambeļos bija iespēja arī mācīties un praktiski sagatavot Latgales senos gavēņa ēdienus. Latgales godu saimniece Broņislava Gavare dalījās ar savu prasmi ēdienu gatavošanā. Viņa arī stāstīja kā gavēja viņas bērnībā un kādus ēdienus gatavoja. Pasākuma dalībnieki aktīviiesaistījās dažādu ēdienu gatavošanā no vietējiem produktiem. Tas bija interesanti, jo dažiem ēdieniem bija arī neparasti nosaukumi, piemēram, “kļockas ar spolvom”, “ramans”, “tatarons”.

 

Piedāvājam dažas receptes šo ēdienu pagatavošanā:

Kļockas ar spolvom

Nepieciešams: kartupeļi (5-6 gab.), ola, sāls. Kartupeļus nomizo, sarīvē uz smalkās rīves, stingri nospiež, lai masa paliek pasausa, tad liek klāt olu, sāli un samīca. Veido nelielas bumbiņas. Liek vārošā ūdenī un vāra līdz gatavas. Pasniedz ar sviestu vai pienu.

Kartupeļi ar aļaju

Nepieciešams: 5-6 kartupeļi, linsēklu eļļa, 1 sīpols, sāls. Kartupeļus nomizo, liek vārīties, pieber nedauz sāls. Kad kartupeļi gatavi, nolej ūdeni, kartupeļus mazliet pasusina uz uguns un liek klāt smalki sagrieztus sīpolus un linsēklu eļļu. Visu samīca. Pasniedz ar siļķi, sālītām sēnēm vai sālītu gurķi.

Ramans

Nepieciešams: rudzu maize, 1 sīpols, linsēklu eļļa. Rudzu maizi sagriež nelielos kubiciņos, sasmalcina sīpolu, visu pārlej ar linsēklu eļļu un samaisa.

Miežu biezputra ar kartupeļiem

Nepieciešams: 3-4 katrupeļi, 0,5 kg miežu putraimi, sāls. Katlā ielej 1,5 l ūdens un liek uz uguns vārīties. Kartupeļus nomizo un smalki sagriež, tad liek katlā vārīties, tad pieber putraimus. Liek vāku virsū un vāra līdz viss ir gatavs

Kāposti ar aļaju

Nepieciešams: skābēti kāposti, 1 sīpols, linsēklu eļļa. Bļodā liek kāpostus, pievieno klāt smalki sagrieztu sīpolu un visu samaisa ar linsēklu eļļu. Pasniedz ar vārītiem kartupeļiem.

Tatarons

Nepieciešams: govs jaunpiens, kanēlis. Jaunpienu lej metāliskā bļodiņā vai kastrolī, pievieno klāt kanēli un cepeškrāsnī un cep līdz virsa ir tumši brūna un visa masa ir stingra.

 

Pasākumu rīkoja biedrība “Kulturys studeja “Speiga”” projekta “Biedrības “Kulturys studeja “Speiga”” darbības programma Latgales lauku ilgtspējas veicināšanai” ietvaros. Projektu finansiāli atbalsta Islande, Lihtenšteina, Norvēģija un Latvija.

SIF EEZ graf el

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *