Slinkā dārzkopība labai dzīvošanai ezera krastā

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

2014. gada 10. jūlijā biedrībā “Kulturys studeja “Speiga”” un permakultūras saimniecībā Ambeļu pagasta Putānos viesojās bērnu nometnes “Laba dzīvošana ezerkrastā” dalībnieki, kuri piedzīvoja kārtīgu “Slinkās dārzkopības dienu” ar teorētiskām sarunām un praktisku līdzdarbošanos.

Ilzes Mežnieces vadībā bērni apguva vairākas prasmes, lai varētu “slinki” saimniekot, – ar salmiem mulčētu dobju un komposta veidošana, nezāļu pesto pagatavošana, ārstniecības augu atpazīšana un ievākšana. Brīvprātīgais no Rumānijas, seno būvniecības prasmju entuziasts Aleksandrs Tudose demonstrēja māla sienas veidošanu, dodot iespēju pamēģināt līdzdarboties interesentiem. Visi dalībnieki sadalījās divās komandās, kuras strādāja paralēli viena otrai un pēc tam mainījās, lai apgūtu tik daudzās zināšanas un prasmes, ko atnesa “Slinkās dārzkopības diena”.

Ar salmiem mulčētas dobes ir īpaša permadārzkopības tehnika, ko apguva arī nometnes dalībnieki. Vispirms uz nopļautas zāles tika likti samērcēti kartona un papīra gabali, iezīmējot dobes robežas. Pēc tam uz papīra slāņa tika likta apmēram 40 centimetrus bieza samitrinātu salmu kārta. Kā sākumā teica nodarbības vadītāja Ilze Mežniece – šī tehnika ir ļoti ātrs veids (čakla darbošanās bija apmēram pusstundu), kā izveidot dobi, kurā vēlāk stādīt un sēt, bet, piemēram, tāda paša laukuma uzrakšana, nezāļu un to sakņu izlasīšana patērētu krietni vairāk laika.

Uzreiz pēc aktīvas darbošanās dārzā Ilze Mežniece pastāstīja par dārzā augošām nezālēm, ko ļoti veiksmīgi var izmantot ēdienu gatavošanā un aicināja pašiem salasīt trīs ēdamās nezāles – gārsas jaunās lapiņas, pieneņu lapas (tikai mīksās lapas daļas, bez kāta daļas pa vidu) un nātru jaunos dzinumus. Pēc tam, pievienojot arī garšvielas un citas sastāvdaļas, tika pagatavots nezāļu pesto, kura degustācija izsauca īpašu piekrišanu. Teju visi, kuri bija pagaršojuši šo ēdienu, izteica apņemšanos pagatavot to arī mājās.

Kamēr viena komanda veidoja mulčētās salmu dobes un gatavoja pesto, otra komanda vēroja siena mājas māla sienas veidošanu, ko demonstrēja Aleksandrs. Šī tehnika ir sena, bet teju aizmirsta. Aleksandru teorētiskās zināšanas ir apguvis folkloras un etnogrāfijas studijās Rumānijā, bet praktisko pielietojumu ir līdz šim apguvis no cilvēkiem Rumānijā, Latvijā, bet nākotnē dosies arī uz Lielbritāniju un Maroku, kur arī ir tiek pielietoti līdzīgi ekobūvniecības tehnikas pamatprincipi māju celtniecībā. Pēc māla sienas veidošanas demonstrējuma arī interesenti pamēģināja aizpildīt salmu sienu ar māla un salmu pikām un pēc tam izlīdzināt sienu, veidojot gluda apmetuma kārtu.

Pēc spēcinošām pusdienām un sarunām par pirmajiem iespaidiem diena turpinājās ar vēl pāris prasmju apgūšanu. Ilze Mežniece izstāstīja komposta veidošanas pamatprincipus, norādot, ka 70% masas jabūt sausai, kas var būt, piemēram, salmi, siens, 30% var būt zāle, ēdienu atlikumi, mēsli. Tāpat arī tika pieminēti un skaidroti vairāki veidi, kā taisa kompostu kaudzes. Pēc tam bērni devās paši pamēģināt sakraut nelielu komposta kaudzi.

Savukārt otru grupu nometnes audzinātāja Liene Vilcāne iepazīstināja ar ārstniecības augiem – vīgriezēm, asinszālēm, pēc tam grupiņa draudzīgi devās tās lasīt. Pa ceļam tika uzietas mežazemeņu vietas, kas gardēžiem bija liels atradums un lieliska balva par padarītajiem darbiņiem, apgūstot dažādas prasmes “Slinkās dārzkopības dienā”.

Bērnu nometne “Laba dzīvošana ezerkrastā” notika Viesu mājā “Višķezers” Daugavpils novada Višķu pagastā no 2014. gada 7. līdz 11.jūlijam, piedaloties 25 bērniem no Daugavpils, Preiļu, Viļānu, Ikšķiles, Jēkabpils un Vārkavas novadiem. Nometni rīkoja biedrība “Kulturys studeja “Speiga””, realizējot “Latvijas vides aizsardzības fonda” atbalstīto projektu “Nometnes “Laba dzīvošana ezerkrastā” organizēšana”. Nometnes rīkošanu un tās norisi atbalstīja arī Višķu pagasta pārvalde.

lvafa_logo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *