Vārkavas novadā stādīs publiskos dārzus

SIF_EEZ_graf_el

2014.gada 7. un 8.oktobrī Vārkavas novadā notiks divu saimes jeb publisko dārzu stādīšanas talkas, ko sadarbībā ar mācību iestādēm un vietējiem iedzīvotājiem organizē biedrība “Kulturys studeja “Speiga””. Dārzos tiks stādītas sarkanās lazdas, krūmmellenes, bezērķšķu cidonijas, ēdamie pīlādži. Otrdien, 7.oktobrī talka notiks pie Vārkavas pamatskolas, bet trešdien, 8.oktobrī – pie Vārkavas vidusskolas.

Saimes dārzu ideja Latvijā ir bijusi sastopama jau sen. Ja agrāk skolēni no skolas iedami našķojās ar ogām, riekstiem, āboliem, kas auga vairākus kilometrus garo taciņu un ceļu malās, tad tagad tādi augi tiek vienkopus stādīti saimes dārzos mācību iestāžu tuvumā. Tomēr saimes dārzi ir paredzēti ne tikai skolēniem, bet konkrētās vietas iedzīvotājiem kopumā, jo ne visiem ir pieejams augļu dārzs.

2013. gadā pēc biedrības “Kulturys studeja “Speiga”” iniciatīvas jau tika ierīkoti divi saimes dārzi Daugavpils novadā – pie Špoģu vidusskolas Višķu pagastā un pie Tradīciju mājas Ambeļu pagastā. Šogad tiek turpināta šo dārzu papildināšana ar jauniem stādiem. Katrā vietā ir atrasts veids, kam un kā rūpēties par saimes dārzu turpmāk, iesaistot vietējos iedzīvotājus, bērnus un jauniešus.

Saimes dārzu stādīšanas talkas līdz šim jau ir pulcējušas vairākus desmitus dalībnieku, kas ir kļuvuši par domubiedriem, ar līdzīgām interesēm un ir brīvprātīgā darba entuziasti – jo, kas gan cits, ja ne paši ies un darīs. Šie pasākumi ne tikai saliedē vietējos iedzīvotājus caur aktīvu darbošanos, bet arī izglīto par to, kā pareizi stādīt dažādus krūmus un kociņus.

Saimes dārzu stādīšana ir viena no aktivitātēm, ko rīko biedrība “Kulturys studeja “Speiga”” projekta “Biedrības „Kulturys studeja „Speiga”” darbības programma Latgales lauku ilgtspējas veicināšanai” ietvaros. Projektu finansiāli atbalsta Islande, Lihtenšteina un Norvēģija.

Papildus informācija: Astrīda Dambīte, mob. +371 29467696

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *