Saimes dārza stādīšana Vārkavā

85473_dsc_0947

2014.gada 7.oktobrī Vārkavā, Vārkavas pamatskolā notika aktīva rosība dārzā. Skolēni, vairāki viņu vecvecāki, skolotāji un biedrības “Kulturys studeja “Speiga”” pārstāves, kopā ap 30 cilvēku, piedalījās Saimes dārza stādīšanā.

Vārkavas pamatskolas apkārtnē jau agrāk ticis ierīkots neliels dārzs, kur aug un ražo ābeles, ogukrūmi, bet sadarbībā ar biedrību “Kulturys studeja “Speiga”” dārza funkcionalitāte tika paplašināta – gar stadiona malu tika iestādītas sarkanās lazdas. Šiem krūmiem, kuri ir arī ar dekoratīvu un vēju aizturošu nozīmi, laika gaitā būs ēdami rieksti. Tāpat pie skolas tika iestādīti ēdamo pīlādžu kociņš un krūms.

Nākamajā dienā, visi jaunie stādiņi tika nomulčēti, tādā veidā ieviešot arī vienu no permakultūras metodēm. Pēc darbmācības skolotāja iniciatīvas sarkanajām lazdiņām tika izveidotas “mājiņas”, kas pasargā mazos augus no stirnu kārajiem zobiem.

Saimes dārzu ideja Latvijā ir bijusi sastopama jau sen. Ja agrāk skolēni no skolas iedami našķojās ar ogām, riekstiem, āboliem, kas auga vairākus kilometrus garo taciņu un ceļu malās, tad tagad tādi augi tiek vienkopus stādīti saimes dārzos mācību iestāžu tuvumā. Tomēr saimes dārzi ir paredzēti ne tikai skolēniem, bet konkrētās vietas iedzīvotājiem kopumā, jo ne visiem ir pieejams savs augļu dārzs.

2013. gadā pēc biedrības “Kulturys studeja “Speiga”” iniciatīvas jau tika ierīkoti divi saimes dārzi Daugavpils novadā – pie Špoģu vidusskolas Višķu pagastā un pie Tradīciju mājas Ambeļu pagastā, kuros arī šogad notikušas talkas, papildinot ar jauniem stādiem. Šiem šogad dārziem pievienojās ari divi Vārkavas novadā – Vārkavā, pie Vārkavas pamatskolas, un Vecvārkavā – pie Vārkavas vidusskolas. Šogad tiek turpināta arī dārzu papildināšana ar jauniem stādiem. Katrā vietā ir atrasts veids, kam un kā rūpēties par saimes dārzu turpmāk, iesaistot vietējos iedzīvotājus, bērnus un jauniešus, ģimenes.

A.Spūles fotogrāfijas.

Saimes dārzu stādīšana ir viena no aktivitātēm, ko rīko biedrība “Kulturys studeja “Speiga”” projekta “Biedrības „Kulturys studeja „Speiga”” darbības programma Latgales lauku ilgtspējas veicināšanai” ietvaros. Projektu finansiāli atbalsta Islande, Lihtenšteina un Norvēģija.

SIF_EEZ_graf_el

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *