Saimes dārza stādīšana Vecvārkavā

dscn2682

2014.gada 8.oktobra pēcpudienā Vecvārkavā, pie Vārkavas vidusskolas pulcējās ap 30 vecāko klašu skolēni un viņu skolotāji, lai piedalītos saimes dārza stādīšanas talkā. Nozīmīgi sagatavošanās darbi bija paveikti jau iepriekšējā dienā – skolēni bija izraudzījušies vietu jaunajiem stādiem un izrakuši dobītes, kurās stādīt.

Katra klase stādīja savus stādiņus – sarkanās lazdas, krūmmellenes, bezērķšķu cidonijas, ēdamos pīlādžus, ābelīti. Talkas laikā iestādītie augi tika arī nomulčēti, pielietojot permakultūras metodi.

Saimes dārzu ideja Latvijā ir bijusi sastopama jau sen. Ja agrāk skolēni no skolas iedami našķojās ar ogām, riekstiem, āboliem, kas auga vairākus kilometrus garo taciņu un ceļu malās, tad tagad tādi augi tiek vienkopus stādīti saimes dārzos mācību iestāžu tuvumā. Tomēr saimes dārzi ir paredzēti ne tikai skolēniem, bet konkrētās vietas iedzīvotājiem kopumā, jo ne visiem ir pieejams savs augļu dārzs.

2013. gadā pēc biedrības “Kulturys studeja “Speiga”” iniciatīvas jau tika ierīkoti divi saimes dārzi Daugavpils novadā – pie Špoģu vidusskolas Višķu pagastā un pie Tradīciju mājas Ambeļu pagastā, kuros arī šogad notikušas talkas, papildinot ar jauniem stādiem. Šiem šogad dārziem pievienojās ari divi Vārkavas novadā – Vārkavā, pie Vārkavas pamatskolas, un Vecvārkavā – pie Vārkavas vidusskolas. Šogad tiek turpināta arī dārzu papildināšana ar jauniem stādiem. Katrā vietā ir atrasts veids, kam un kā rūpēties par saimes dārzu turpmāk, iesaistot vietējos iedzīvotājus, bērnus un jauniešus, ģimenes.

H.Ērgles fotogrāfijas.

Saimes dārzu stādīšana ir viena no aktivitātēm, ko rīko biedrība “Kulturys studeja “Speiga”” projekta “Biedrības „Kulturys studeja „Speiga”” darbības programma Latgales lauku ilgtspējas veicināšanai” ietvaros. Projektu finansiāli atbalsta Islande, Lihtenšteina un Norvēģija.

SIF_EEZ_graf_el

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *