Apmācības par augsnes auglības noteikšanu

Hromatogrāfija

Ozolniekos, 2015.gada 26. un 27.janvārī notiks seminārs par augsnes auglības noteikšanu, ko vadīs pasaulslavens bioloģiskās lauksaimniecības un ilgtspējīgas attīstības speciālists Hairo Restrepo Rivera. Semināra tēma – “Augsnes, komposta un lauksaimniecību produktu kvalitātes noteikšana ar hromatogrāfijas palīdzību”.

Hromatogrāfijas metodi lauksaimniecībā pirmais sāka pielietot vācu bioķīmiķis, augšņu zinātnieks un viens no biodinamiskās lauksaimniecības pionieriem Ērenfrīds Pfeifers (Ehrenfried Pfeiffer), kas 20. gs. vidū tādā veidā uzsāka pētīt augsnes, komposta un augu materiālu kvalitātes aspektus. Šobrīd hromatogrāfiju visā pasaulē plaši izmanto lauksaimnieki, kuriem rūp augsnes atjaunošana un kas katru gadu vēlas sekot līdzi augsnes kvalitātes izmaiņām, netērējot līdzekļus augsnes paraugu agroķīmiskai izpētei laboratorijā.

Izmantojot hromatogrāfijas “momentuzņēmumu” iespējams pētīt augsnes auglību un vitalitāti – mikroorganismu mijiedarbību ar minerālvielām, gāzēm, bioķīmiskajām molekulām un organiskajām vielām.

Iemācoties atpazīt, kā dažādi elementi (gāzveida vielas, minerālvielas, mikroorganismi, organiskās vielas utt.) tiek atainoti hromatogrāfijas attēlā, var iegūt informāciju, ko nespēj sniegt augsnes agroķīmiskā izpēte laboratorijā, kā, piemēram, barības vielu faktiskā pieejamība un labvēlīgo mikroorganismu klātbūtne augsnē.

Hairo Restrepo Rivera

Semināra lektors Hairo Restrepo Rivera (Jairo Restrepo Rivera) ir kolumbiešu izcelsmes lauksaimniecības eksperts, daudzu publikāciju un grāmatu autors un praktiķis Hairo Restrepo Rivera, kuram ir 30 gadu pieredze bioloģiskajā lauksaimniecībā un ilgtspējīgā lauku attīstībā. Tā būs unikāla iespēja latviešu lauksaimniekiem un visiem citiem interesentiem apgūt hromatogrāfijas metodi, lai noteiktu augsnes, komposta, kūtsmēslu un lauksaimniecības produktu kvalitāti, aplūkojot vielu elementu mijiedarbību.

Apmācības daļēji finansē LLKC, taču, lai pilnībā nosegtu visas izmaksas, ir noteikta dalības maksa 40.00 eiro par abām dienām kopā.

Sīkāka informācija par semināru un pieteikšanos atrodama šeit:
http://terraorganica.it/seminars/26-27_01_2015/index.php

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *