Ambeļos notika tradicionālo prasmju meistarklases

Jaunās saimnieces

Jaunās saimnieces

Ambeļu tradīciju mājā “Ambeļu skreine” 2015.gada 28.martā jau otro reizi notika meistardarbnīcas  vislatvijas akcijas “Satiec savu meistaru!” ietvaros. Tāpat kā pērn, arī šoreiz notika tradicionālās vijoļspēles un kulinārā mantojuma iepazīšanas un prasmju apgūsanas nodarbības, kuras  pirmo reizi papildināja klūgu sloksnīšu pinumu veidošanas apguve.

Skolotāja Inga Zeile

Skolotāja Inga Zeile

Vijoļspēles pamatus arī šajā gadā ierādīja vijolniece un vijoļspēles skolotāja Inga Zeile.

No kulinārā mantojuma šogad tika iepazīti un gatavoti latgaliešu godu pīrāgi, ar kuru receptēm un pagatavošanas knifiem dalījās vietējās saimnieces – Voronu ģimenes sievietes. Viņu vadībā varēja pamēģināt izvārīt savu “rozīti”, “žagariņu”.

Kā jaunums šogad tika piedāvāta iespēja apgūt klūgu sloksnīšu pīšanas pamatus. Šo meistardarbnīcu vadīja Ambeļu iedzīvotājs Osvalds Skromāns, kura pinumi atrodami ne tikai Latvijā, bet aizceļojuši arī plašajā pasaulē.

Akcija “Satiec savu meistaru!” ir 2009. gadā aizsāktās Tradicionālo prasmju skolas turpinājums, kas iekļauts kopīgā Eiropas projektā “Eiropas amatu prasmju dienas”. Līdzīgi pasākumi, kur tradicionāloprasmju zinātāji uzņem pie sevis mācekļus, vienlaikus notiek arī Francijā, Spānijā, Itālijā, Beļģijā un citās pasaules valstīs. Akcijas būtība ir vēstīt plašākai sabiedrībai par nemateriālā kultūras mantojuma saglabāšanu un pārmantošanu, kā arī meistariem, viņu zināšanām un prasmēm.

Pasākumu organizēja biedrība “Kulturys studeja “Speiga”” un Ambeļu kultūras nams sadarbībā ar biedrību “Jubra”.

Finansiāli atbalstīja Islande, Lihtenšteina, Norvēģija un Latvija, Daugavpils novada dome.

sif-kras-eezlogo_DND

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *