Viedās dārzkopības meistarklase Aizkalnē

IMG-20150517-WA0007

2015.gada 9.maijā Preiļu novada Aizkalnes pagastā notika meistarklase “Viedā dārzkopība”, kas ir pirmā sešu meistarklašu ciklā “Izdzīvošanas komplekts Latgales lauku viensētā”.

Viedās dārzkopības” praktiķus un interesentus šoreiz savā saimniecībā viesmīlīgi uzņēma Valentīna Lukaševiča, kura līdz šim vairāk bija pieturējusies tradicionālajai kartupeļu stādīšanas metodei, bet šogad nolēmusi izmēģināt pēdējā laikā tik daudz pieminēto metodi – kartupeļu stādīšanu zem salmiem.

Meistarklases pirmajā daļā caur jautājumiem un atbildēm, teoriju un praksti, izbrīnu un uzticēšanos, pieņēmumiem un zināšanām tika likti kartupeļi zem salmiem. Neviens no klātesošajiem nepalika dārza maliņā “tikai paskatīties”, bet visi meistarklases dalībnieki ņēma aktīvu līdzdalību.

Meistarklases otrajā daļā tika rādīts, stāstīts un veidots karstais komposts turpat saimniecībā. Tas tika veidots no salauzītiem zariņiem, svaigi pļautas zāles, salmiem, kūtsmēsliem. Tika pārrunātas arī biežāk pieļautās kļūdas komposta kraušanā un citas noderīgas lietas un metodes, kā efektīvi saimniekot.

Pasākums noslēdzās lapenē, kur pie siltas tējas un tikko ceptiem pīrāgiem tika vēlreiz pārrunātas salmu priekšrocības, komposta lietderība, bioloģiskas metodes, kā ierobežot kaitēkļus un nezāles. Klātesošie dalījās savās pieredzēs un metodēs, kā kopj savus mazdārziņus, siltumnīcas un augļu dārzus.

Liels paldies Valentīnai par sirsnīgo un viesmīlīgo uzņemšanu savā saimniecībā!

Pasākums tika rīkots kā viena no projekta “Biedrības „Kulturys studeja “Speiga”” darbības programmas “Latgales lauku ilgtspējas veicināšanai” aktivitātēm. Projektu finansiāli atbalsta Islande, Lihtenšteina, Norvēģija un Latvija. Pasākumu atbalstīja arīUrban Institute Riga”.

Informāciju sagatavoja: Liene Vilcāne.

sif-kras-eez

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *