Skaidu jumti atdzimst Zviedrijā…ar Latgaļu Meistaru palīdzību

P5167225Šogad Garpenbergā, (Dālarnas apriņķis, Zviedrija), norisinājās nebijis pasākums: pirmo reizi Latvijas un arī Zviedrijas vēsturē Latgaļu Meistari rīkoja atklātu Meistarklasi, kuras rezultātā ar Latgalē ražotām lubām tika apjumta tikai ar cirvi cirsta ēka 60 kvadrātmetru platībā !

Kad mans zviedru draugs un sadarbības partneris Džošua Roksendāls (Joshua Roxendal) rakstīja savā blogā, ka vēlas atgriezt Zviedrijā jumta skaidu tradīciju, viņu izsmēja. Tas neesot iespējams ! Tehnoloģijas ir attīstījušās par tālu ! Tradīcija ir zaudēta ! To rakstīja tie, kas nezināja, ka Džošs jau vairākas reizes ir bijis Latgalē. No sākuma kā brīvprātīgais palīgs, bet vēlāk jau kā māceklis. Un, kad viņš uzcirta sev māju Dālarnā, jautājums par ”ko likt uz jumta” atrisinājās pats no sevis: Latgalē ir čoms, kurš ražo skaidas, un pamatiemaņas jau apgūtas. Un kur tās pārbaudīt vislabāk ? Uz sava jumta !

Tālāk seko tehniskas detaļas: koku gāšana, bluķu šķelšana, skaidu ēvelēšana, šķirošana, pakošana, sūtīšana. Kopumā Latgaļu Meistari uz Zviedriju nosūtīja četras paletes, 700kg. katru. Kopumā 4700 lubiņas !

Bet, lai neturētu sveci zem pūra, Džošš jumta uzklāšanu organizēja kā Meistarklasi vietējiem interesentiem. Kādi tik ļautiņi tur nesanāca ! Gan profesionāli galdnieki gados, gan guļbūvju skolu pasniedzēji, gan hipiji, kuri piedalās dajebkur – ka tik nosist laiku ar jēgu. Meistarklasi vadīja Latgaļu lubu plēsējs un jumtu klājējs Oskars Mežnieks un viņa dēls Dominiks Mežnieks. Un kaut arī Dominikam ir ”tikai” 14 gadi, uz Zviedriju viņš tika aicināts, jo perfekti pārvalda angļu valodu un skaidu klāšanā ir tālu priekšā jebkuram vietējam. Sekojoši, Dominiks ir jaunākais starptautiski atzītais skaidu Meistars Latvijas vēsturē ! Par Latgaļu tīņa profesionālo līmeni var piebilst to, ka pēc divu dienu treniņa viens vīrs gados, galdniecības pasniedzējs no Dominika saņēma uzslavu: ”Vienu brīdi Tu strādāji gandrīz tik pat ātri, kā es ! Bet mans tētis strādā divreiz ātrāk par mani.”

Džoša saimniecība ir viens no Skandināvijas un arī Pasaules permakultūras centriem. Tāpēc tur vienmēr apgrozās, mācās, strādā un atpūšas daudz cilvēku no visas Pasaules. Tāpēc Meistarklasi vēroja ne tikai zviedri, bet arī Lukašš no Čehijas, Katrin no Teksasas (perfekti pļāpā krievu valodā), daži puiši no Irānas un vēl daži čomi no Austrumeiropas. Kurš tos visus atcerēsies ! Īpaši jāpiebilst, ka speciāli uz Meistarklasi bija atlidojis Šailo (Shyloh Haberman), instruktors no Ziemeļamerikas Guļbūvju Asociācijas, kuras galvenā bāze atrodas Gabriolas salā Kanādā. Precīzāk- Island School of Building Art. Onlainā mūsu Meistarklasi vēroja mans un Džoša paziņa Mateo no Itālijas un vēl daudzi Džoša paziņas, permakultūras adepti no citām Skandināvijas valstīm.

Kad divu dienu Meistarklase 20 cilvēkiem bija galā, bija apklāta 1/3 jumta. Kad mācekļi man jautāja, cik ilgā laikā plānojam pabeigt, es pasmīnēju un sacīju: ”Prasiet Dominikam.”. Dominiks paskatījās un teica: ”Mes to pabeigsim rīt!”. Un, lai pierādītu, ka Latgaļi nepļāpā niekus, jumts tika pabeigts un bilde ar tās dienas datumu tika ievietota internetā vispārējai apskatei. Vispieticīgākais komentārs bija- AWESOME ! Tā lūk, strādā Latgaļi ! Ātri, precīzi, kvalitatīvi !

Tad sekoja jumta ”iesvētīšana”. Es un Džošš esam lieli blēņu izgudrotāji, un tāpēc jumta blīvumu tika nolemts pārbaudīt ar………šampanieti. Sakāpām visi uz jumta, kārtīgi sakratījām šampi, izšāvām gaisā un palaistījām uz lubām. Viss kārtībā- pēc tārīta lietusgāzes verdikts bija: Jumts ir ne tikai ”water”, bet arī ”champagne proof” ! Mēs šim jumtam devām garantiju 30 GADI MINIMUMS ! Mēs varam to atļauties, jo: mēs zinām Latgales lubu īpašības, mēs pārraudzījām to uzklāšanu un mums pieder skaidu ēvele.

Kad sanāk kopā zaļi domājoši un daroši cilvēki, sarunu tematika ir ārkārtīgi dažāda. Bet tā grozās ap vienu gravitācijas centru- Dabu. Mēs nevaram izdarīt mazāk vai vairāk kā Daba mums atļauj. Lai cik ”gudri” mēs arī būtu, lai cik uz priekšu izvirzītas ir mūsu tehnoloģijas, dabas ritmi ir mūsu galvenais rīcības noteicējs.

Daži momenti no meistarklases

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *