Ambeļos notika Latgalē pirmā publiskā sēklu maiņa

Sēklu maiņa

2015.gada 7.martā Daugavpils novada Ambeļos notika Latgalē pirmais publiskais sēklu maiņas pasākums, kurā piedalījās ap 20 sēklu entuziastu no Aglonas, Daugavpils, Preiļu, Vārkavas, Varakļānu novadiem. Dienas gaitā bija bija gan mainīšanās ar sēklām, gan arī izglītojoša lekcija un praktiska nodarbība dārzkopībā un augsnes analīžu veikšanā, saimes dārzu prezentācijas, kā arī pieredzes stāsti un ieteikumi par un ap mainīšanos ar sēklām.

Līga LepseLīga Lepse no Pūres Dārzkopības pētījumu centra skaidroja divas pieejas sēklkopības izpratnē – konvencionālo un tautas selekcijas. Ja pirmajā gadījumā šķirne tiek uztverta kā konkrētā attīstības brīdī “sastindzis” genotips ar mērķi to saglabāt tādu, kāds tas ir, tad tautas selekcijas rezultātā šķirne ir ekoloģiski mainīgs genotips, kas mainās laikā un telpā, bet tomēr saglabā raksturīgās īpašības. Līdz ar to sēklas ir arī nozīmīgs katras tautas tradicionālās kultūras mantojums, ko ir svarīgi apzināties, pētīt, saglabāt un nodot tālāk.

Sandra Stabinge

Ekovirtuves vadītāja Sandra Stabinge, kura ir rīko publisku Sēklu maiņas pasākumus Latvijā jau vairākus gadus, norādīja, ka būtiska ir sēklu kvalitāte, ka jāmainās ir ar labāko, kas ir izaudzis. Tāpat arī ļoti svarīgi ir zināt maksimāli daudz par katras šķirnes izcelsmi – kas, kad, kur ir audzējis šo sēklu, kas raksturīgs šķirnei, ar ko tā ir īpaša. Tādējādi sēklai tiek veidots savs stāsts, apraksts par tās izcelsmi.

Sēklu maiņā Ambeļos tika piedāvātas un mainītas dalībnieku līdzatvestās sēklas, stādi, sīpoli. Vislielākajā sortimentā bija pieejamas dažādu veidu pupiņas, no dārzeņiem – tomātu, ķirbju, piparu, kāļu, rutku, gurķu, meloņu, diļļu sēklas. Vairākas dalībnieces bija atvedušas arī dāliju gumus, gladiolas, samteņu sēklas. Pieejami bija vasaras un ziemas ķiploki un pat sinepju sēklas.

Varkavas vidusskola

Pasākumā piedalījās arī Saimes dārzu pārstāvji no Špoģu vidusskolas, Tradīciju mājas “Ambeļu skreine”, Vārkavas pamatskolas un Vārkavas vidusskolas, daloties pieredzē par dārzu izveidi un uzturēšanu. Saimes dārzu izveidi un atjaunošanu kopš 2013. gada veicina biedrība “Kulturys studeja “Speiga””, palīdzot ar stādu iegādi, talku rīkošanu. Saimes dārzos tiek stādīti tikai tādi krūmi, koki, kuri pēc gadiem ražos ēdamus augļus – ābeles, pīlādži, smiltērkški, sausserži, avenes, vilkābeles, lazdas u.c.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sēklu maiņas noslēgumā dalībnieki tika iepazīstināti arī ar veidu, kā mājas apstākļos veikt augsnes analīzes ar hromatogrāfijas metodi, kas ir kvalitatīva, vizuāla un vienkārša, atklājot mijiedarbību starp augsnē esošajiem minerālvielām, organiskajām vielam un mikroorganismiem. Biedrības “Kulturys studeja “Speiga”” vadītāja Ilze Mežniece demonstrēja šīs metodes praktiskos soļus – augsnes parauga sagatavošanu, analīzes veikšanu un iegūtā augsnes attēla skaidrojumu.

Hromatografija, I.Mežniece

Pasākumu Ambeļos rīkoja “Kulturys studeja “Speiga””, kā vienu no projekta “Biedrības “Kulturys studeja “Speiga”” darbības programma Latgales lauku ilgtspējas veicināšanai” aktivitātēm. Projektu finansiāli atbalsta Islande, Lihtenšteina, Norvēģija un Latvija. Pasākums tika rīkots sadarbībā ar biedrību “Jubra”.
sif-kras-eez

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *