Biogāze – shēmas un apraksti

Kamēr Latvijā mazo biogāzes risinājumu prototipi vēl tikai skiču stadijā un mēs visi ceram sagaidīt “Baltijas Vides Forums-Latvija” projekta demonstrācijas iekārtas Siguldā un Ludzā 2016. gada nogalē, piedāvāju dažas shēmas un risinājumus, kas pašdarinātās iekārtās strādājuši nedaudz siltākos, bet kontinentālākos klimatos – Pieurālos un Rumānijā.

Ja kādam izdodas kaut ko uzmunstierēt – lūdzu padalieties ar pieredzi, fotogrāfijām, shēmām. Latvijas neesošais  neesošās mazās biogāzes karsējmeiteņu kolektīvs būs pateicīgs par ieguldījumu Latvijas lauku izdzīvotiespējas celšanā….

NR.1. Biogāzes iegūšanas iekārtas shēma

8701_biogaz_1

 

А – ar konisku kupolu, Б – ar piramīdas tipa kupolu: 1 – Fermentatora tilpne (bedre) ar izejmateriālu, 2 – kupols, 3 – izplūdes (ieplūdes) caurule, 4 – biogāzes pārvades caurule (šlangs), 5 – Hidrauliskā slēdža grāvītis ar ūdeni. (ierakstā “Biogāze mājas apstākļos” aprakstīti kā 1. un 2.piemērs)

NR.2 Dažādi pielāgojumi lētas biogāzes iekārtas efektivitātes palielināšanai

8701_biogaz_2a

Zīm.2 Kondensāta ievadīšanas iekārtas shēma – 1 – biogāzes pārvades caurule (šļauka), 2 – U-veida caurule, 3 – kondensāts.

Lai pārvadītu biogāzi no iekārtas gāzes ieplūdes caurules līdz patērētājam var izmantot gan caurules (metāla vai plastmasas), gan gumijas šļaukas. Caurules būtu vēlams ieguldīt dziļās tranšejās, lai izslēgtu iespēju tās pārraut ziemā, sasalstot kondensātam. Ja tomēr gāzes trasportēšana ar šļaukas palīdzību tiek veikta neizolētos apstākļos, tad nepieciešams ierīkot speciālu kondensāta novadīšanas iekārtu. Visvienkāršākā šādas iekārtas shēma ietver sevī U-veida cauruli, kas piestiprināta šļaukai tās viszemākajā punktā (zīm.2). Caurules brīvā zara garumam (x) jābūt lielākam kā biogāzes spiedienam izteiktam ūdens taba milimetros. Kondensātam notekot no pārvades šļaukas U-veida caurulē, ūdens līst ārā no caurules brīvā gala bez gāzes noplūdes.

Zim.3 paaugstinātas produktivitātes biogāzes iekārtas shēma 1 – biogāzes izplūdes caurule, 2 – kupols, 3 – fermentatora korpuss. 4 – izejmateriāls, 5 – izejmateriāla masas uzsildīšanas sistēma, 6 – kupola metāla konstrukcijas atsaites, 7 – kupola vertikālais balsts (caurule), 8 – Siltumnīcas metāla karkass, 9 – karstā ūdens padeves caurule.

Lai apsildītu fermentatoru, tiek izmantots arī siltumnīcas efekts. Virs tilpnes/ēm, tiek konstruēts metāla karkass, kuru parklāj ar plēvi: iestājoties aukstam laikam šādi tiek saglabāts siltums, kas palīdz ieverojami paātrināt izejmateriāla sadalīšanos.

3.zīmējumā rādītā iekārta atrodas Rumānijā, tās tilpums ir 200 m3, tā tiek izmantota lauksaimniecības kooperatīvā. Ziemā iekārtu apsilda ar karstu ūdeni, iekārtas produktivitāte 300 – 500 m2 gāzes dienā, kas ir pietiekami visām kooperatīva vajadzībām.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *