Satiec savu meistaru Ambeļos!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

No 2014. gada 4. līdz 6. aprīlim vairāk nekā 100 vietās visā Latvijā notiks jau par tradīciju kļuvušais pasākums „Satiec savu meistaru!”. Ikviens ir aicināts apmeklēt meistardarbnīcas, individuālās nodarbības, paraugdemonstrējumus, lekcijas, diskusijas un koncertus.

Pasākuma ietvaros interesenti varēs iepazīt un apgūt dažādas prasmes, kas saistītas ar tradicionālo amatniecību, muzicēšanu, dziedāšanu, mutvārdiem un zināšanas, kas saistītas ar dabu un visumu, rituāliem un svētkiem. Satikt savu meistaru varēs Latvijas pilsētu un novadu bibliotēkās, muzejos, kultūras centros, izglītības iestādēs un meistaru dzīvesvietās.

Arī Ambeļu pagasta Tradīciju māja “Ambeļu skreine” gaidīs ciemiņus. Kopā ar Broņislavu Gavari gatavot gavēņa ēdienus un saspēlēt vijoles ar Ingu Zeili 5. aprīlī no 11:00 – 16:00 Ambeļos.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Maizeite tikkū īlykta…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ustoba gaida doncuotuojus

 Ambeļu skreine jau trešo gadu krāj bagāto Latgales kultūras mantojumu. Gadskārtu svētki un amatu prasmes, talkas un dziedāšana. Maizītes cepšana. Danču vakari un zīlēšana. Tādas un ne tik tādas notikšanas te bijušas.

 Šaipavasarī biedrība “Kulturys studeja Speiga”  ir aicinājusi divas prasmīgas meistares dalīties savos noslēpumos.

Ne katra saimniece var saimi garšīgi pabarot šajā gavēņa laikā, kad gaļa podos netiek likta. Toties Broņislava piemin ne tik savas mammas vārītās kļockas, bet i babeitis gryusli. Kopā virsim virīni un cepsim buļbys ar siļķi. Un sapratīsim, kā tad mūsu senči gavēni ievēroja.

Vijolniece Inga vijolē jau vairāk kā 30 gadu. Latgalē zināma kā tradicionālās vijoles virtuoze, viņa solījusies iemācīt vijoli turēt katram, kurš to ļoti, ļoti grib.

Un ja arī vijole nav no tiem instrumentiem, kurus var iemācīties 10 minūšu laikā, jebkuram ir iespēja sākt izprast vijoles burvību un sākt piespēlēt kārtīgā danču gabalā.

Aicinam saspēlēt un sadarboties 5. aprīlī pasākumā “Satiec savu meistaru Ambeļos!”

 

Pasākumu rīko biedrība “Kulturys studeja “Speiga”” projekta “Biedrības “Kulturys studeja “Speiga”” darbības programma Latgales lauku ilgtspējas veicināšanai” ietvaros. Projektu finansiāli atbalsta Islande, Lihtenšteina, Norvēģija un Latvija.

SIF_EEZ_graf_el

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *