Alternatīva mēslu talkai – biomēslojuma raudzēšana!

MateoMūsu bioloģisko un pašpietiekamo zemnieku praksē populārākās un brīžiem vienīgās augsnes uzlabošanas metodes ir kūtsmēslu iearšana tīrumā vai arī zaļmēslojuma audzēšana un attiecīgi lauka pirmssējas apstrāde. Vai ar to pietiek? To zina paši zemnieki. Tomēr vienmēr ir labi zināt ko vairāk par iespējām pabarot zemi, kura savukārt baro mūs.

Konvencionālajā lauksaimniecībā pierasts uzskatīt, ka veselīgu augu augšanai nepieciešami tikai pieci galvenie elementi – slāpeklis, fosfors, kālijs, kalcijs un sērs, kurus augam nodrošina ar minerālmēslu palīdzību. Patiesībā augam ir nepieciešams vismaz 20 dažādu elementu, tāpēc, jo lielāka šo elementu dažādība augsnē, jo augs būs veselīgāks. Augiem, kas audzēti ar ķīmisko minerālmēslu palīdzību, bieži vien nav augstas uzturvērtības.

Arī bioloģiskās saimniecībās, kurās augi tiek audzēti, izslēdzot tikai agroķīmijas produktu lietošanu,
kultūraugi visticamāk dos zemas ražas un būs neizturīgi pret slimībām un kaitēkļiem. Lai palielinātu augsnes auglību un saražotās produkcijas uzturvērtību, bioloģiski saimniekojot, nepietiek tikai ar
tauriņziežu iekļaušanu augu sekā un zaļmēslojuma lietošanu!mateo2

Permakultūras festivālā “SOL-MI” 3. un 4. augustā kopā ar Mateo Macola no Itālijas apgūsim metodes bioloģiskajiem preperātu augsnes auglības uzlabošanai gatavošanā.

Mateo ieguvis pamatizglītību lauksaimniecībā savā dzimtajā pilsētā Novarā, Itālijā. Pēc mācībām, apceļojot četrus kontinentus, viņš turpinājis izglītoties un apgūt praktisko pieredzi agroekoloģijā, bioloģiskajā un biodinamiskajā lauksaimniecībā un permakultūrā.
Strādājis kopā ar šādiem permakultūras un agroekoloģijas guru: Eugenio Gras, Luigi Manenti, Nacho Simon, Jairo Restrepo Rivera, Darren Doherty, David Holmgren, Brookman (Food Forest Farm), Richard Wade un Joel Salatin.
Šobrīd paralēli saimniekošanai Itālijā Mateo sniedz konsultācijas, lasa lekcijas un vada praktiskos seminārus lauksaimniekiem par agroekoloģiju.
Mateo mājas lapa:
Viņa saimniecība Itālijā http://www.ilpratodegliortaggi.it/

Svētdien lekcijas un praktiskās nodarbības būs angļu valodā. Pirmdien, ja būs pietiekams pieprasījums, nodrošināsim lekciju latvisko tulkojumu. Lūdzu jau laicīgi informējiet organizatorus par savu dalību pirmdienas seminārā.

 

Pirmo permakultūras festivālu “SOL-MI” rīko biedrība “Kulturys studeja “Speiga”” kā vienu projekta “Biedrības “Kulturys studeja “Speiga”” darbības programma Latgales lauku ilgtspējas veicināšanai” aktivitātēm, ko finansiāli atbalsta Islande, Lihtenšteina un Norvēģija.

SIF EEZ graf el

2 komentāri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *