Daugavpils novadā notiks pirmais permakultūras festivāls Latvijā

SIF_EEZ_graf_el

Daugavpils novada Ambeļu pagastā no 2014. gada 2. līdz 4. augustam pirmo reizi Latvijā notiks permakultūras jeb ilgtspējīgas saimniekošanas festivāls “SOL-MI”, kura galvenās tēmas ir ekobūvniecība, ekodārzkopība, ekovirtuve un “dzīvā” muzicēšana.

Sestdien, 2.augustā festivāls sāksies plkst. 11.00 ar Pētera Paukša lekciju par ilgtspējīgu saimniekošanu, dienas turpinājumā – meistardarbnīcas ekobūvniecībā (māla kleķa veidošanā) Latgales keramiķa Ēvalda Vasiļevska vadībā. Paralēli tam interesenti varēs apgūt baļķu tēšanas prasmes, ko ierādīs namdaris Oskars Mežnieks, kurš līdzīgas meistarklases ir vadījis arī Zviedrijā. Festivāla dalībnieki iepazīsies arī ar vairākām ilgtspējīgas saimniekošanas tehnikām, kas jau vairākus gadus tiek praktiski īstenotas Ilzes un Oskara Mežnieku permakultūras saimniecībā. Interesenti varēs līdzdarboties ekovirtuvē, apgūstot gan latgaliešu tradicionālo ēdienu, gan modernu veģetāru ēdienu pagatavošanu. Dienas noslēgumā plkst. 18.00 notiks festivāla dzīvās muzikas koncerts, kurā uzstāsies mūziķi no Latvijas un Armēnijas, piedāvājot baudīt viduslaiku mūziku, latgaliešu tradicionālo dziedāšanu un muzicēšanu, postfolkloru un autordziesmas latgaliski.

Svētdien, 3.augustā turpināsies jau minētās meistarklases ekobūvniecībā, papildus piedāvājot iespēju apgūt pagatavot rudzu miltu krāsu, kuras izmantošana ir videi draudzīgs veids, kā pasargāt koksni. Par veselīgu dzīvesveidu uz sarunu un diskusiju aicinās biedrības “Dabas draugu klubs” vadītāja Helēna Piziča. Svētdien aizsāksies praktiskas nodarbības pie festivāla īpašā viesa, agroekoloģijas un permakultūras speciālista Mateo Macolas (Itālijas).

Pirmdien, 4.augustā festivāls noslēgsies ar semināru par bioloģiskajiem preperātiem, īpaši aicinot piedalīties bioloģiskos zemniekus, piemājas un mazdārziņu īpašniekus, interesentus. Semināra pirmajā daļā plānota lekcija par senajiem kultūraugiem un permakultūras elementiem senajās mājvietās, lektors – sēklu kolekcionārs un ekokustības aktīvists Jānis Puntulis. Otrajā daļā – praktiska nodarbība “Bioloģiskie preparāti augsnes auglības uzlabošanai. Metodes preparātu gatavošanā”, ko vadīs Mateo Macola.

Pasākums iecerēts kā satikšanās platforma kopienām un ģimenēm, kuras jau savās saimniecībās īsteno ilgtspējīgas saimniekošanas (t.sk. permakultūras) principus, lai savstarpēji iepazītos, dalītos pieredzē, zināšanās. Tāpat arī pasākums atvērts visiem tiem, kuri interesējas par saimniekošanas metodēm, kas piemērotas ģimenes piemājas saimniecībām laukos, mazdārziņiem pilsētās.

Permakultūras festivālu “SOL-MI” rīko biedrība “Kulturys studeja “Speiga”” projekta “Biedrības „Kulturys studeja „Speiga”” darbības programma Latgales lauku ilgtspējas veicināšanai” ietvaros. Projektu finansiāli atbalsta Islande, Lihtenšteina un Norvēģija.

Papildus informācija:
Ilze Mežniece,
Biedrības “Kulturys studeja “Speiga”” valdes priekšsēdētāja
+371 26358845, studejaspeiga@gmail.com
http://latgola.permakultura.lv/category/permakulturas-festivals/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *