Svaigu nātru salāti

Kad trešo gadu pēc kārtas mani spināti saauga ziedos, nolēmu tos vairs neaudzēt. Pietiek! Rušinies un ņemies, bet ēst tur nav ne cik.
Toties nātres, kuras sastāva ziņā ir daudzkārt vērtīgākas (tai skaitā, atšķirībā no spinātiem, tajās TIEŠĀM ir daudz dzelzs), ne sējamas, ne kopjamas pašas izaug gandrīz vispirmās pavasarī. Zupas, pesto un apvārītu nātru salāti ir jauks pavasara ēdienkartes papildinājums. Bet visvienkāršāk ir taisīt svaigu nātru salātus – viss vērtīgais ir dzīvs un nepārstrādāts.

Tātad:

Salasam nātru galotnītes. Vēlams ņemt lielās nātres, jo sīkās būs kodīgākas. Parasti kādas augšējās 2- 3 lapu žāklītes… varam pielasīt klāt arī gārsu, gaiļpiešu lapas, kādu pieneņlapu bez vidusstiebra, kādu pelašķa lapiņu…

Skalojam aukstā ūdenī, vairākas reizes, beidzamo reizi izspaidam ar rokām lieko ūdeni (spaidam kārtīgi, lai nātres samīcās, un rokām sadzelšanās tikai ies labumā – īpaši datorcilvēkiem).

Salātu bļodā liekam nātres, kuras ar rokām plucinam mazākos gabaliņos, uzspiežam 1 citrona sulu, pieliekam sāli, un kārtīgi izmīcam. Pieliekam ēdamkarotes 2-3 olīveļļu, kādu ķiploku, ja patīk, VĒL izmīcam.

Liekam šķīvī un ēdam nost…

FORŠI! Kārtīgi izmīcītām nātrēm vairs nav spēja Jums iekost. Bet vitamīnu kokteilis gāzīs Jūs no kājām…

Lai garšo!

 

***

PADOMS: Lai nātru salāti būtu pieejami visu gadu, tās “cītīgi” jākopj – reizi pa reizei jānopļauj, lai aug jaunas, tad arī jūlijā un augustā būs pietiekami svaigu nātru galotnīšu.
PADOMS nr.2 : Nātru sēklu ievākšanai vajag atstāt kādu nātru plantāciju nenopļautu – tad augustā tiksiet pie bagātīgas superpiedevas ziemas pārtikai…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *